Pencuci Mulut

Bubur Kacang Hijau : Resipi Manis Memikat

Suka rasa Bubur Kacang Hijau yang pekat dan kaya dengan rsa tetapi tidak tahu cara membuatnya?⁣⁣ Meh la ikuti Resipi ini…

Bubur kacang hijau, juga dikenali sebagai bubur kacang hijau, adalah pencuci mulut tradisional Malaysia yang diperbuat daripada kacang hijau, daun pandan, dan santan. Kacang hijau terlebih dahulu direndam dan kemudian direbus sehingga lembut. Daun pandan ditambah untuk memberikan warna hijau semulajadi dan aroma yang unik. Kacang hijau yang telah dimasak kemudian ditumbuk dan digabungkan dengan gula dan santan untuk membuat konsistensi seperti bubur pekat. Bubur kacang hijau biasanya dihidangkan hangat-hangat dan ditambah dengan topping seperti kelapa parut, gula aren, atau bawang merah goreng. Ia merupakan pencuci mulut yang popular dan sering dihidangkan pada perayaan dan upacara tradisional, atau boleh didapati di penjual jalanan dan pasar tradisional. Dibawah adalah resepi bubur menarik ini.

Anda mungkin berminat membaca : Karipap Kentang : Resipi Klasik

bubur kacang hijau

Bahan-bahan Bubur Kacang Hijau

  • 1 cawan kacang hijau (rendam semalaman)
  • 2 cawan air
  • 2 helai daun pandan (diikat simpul)
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan santan
  • Garam, secukup rasa
  • Topping:
  • kelapa parut
  • gula Melaka
  • bawang merah goreng

Cara-cara Memasak

  1. Bilas kacang hijau yang telah direndam dan masukkan ke dalam periuk bersama 2 cawan air dan daun pandan.
  2. Didihkan dan kemudian kecilkan api ke sederhana-rendah dan biarkan mendidih selama 20-25 minit, atau sehingga kacang hijau lembut.
  3. Keluarkan daun pandan dan tumbuk kacang hijau dengan garfu atau tumbuk kentang.
  4. Masukkan gula, santan dan garam secukup rasa.
  5. Masak selama 5-10 minit lagi atau sehingga adunan pekat.
  6. Hidangkan hangat dan di atasnya dengan kelapa parut, gula aren, dan bawang merah goreng.

Nota: Anda juga boleh menambah beberapa ubi keledek atau jagung yang dipotong dadu semasa proses memasak untuk menambah sedikit tekstur pada bubur

bubur kacang hijau

Bubur kacang hijau biasanya dihidangkan hangat dan boleh dinikmati pada bila-bila masa sepanjang hari, tetapi selalunya dimakan sebagai pencuci mulut selepas makan. Bubur ini boleh didapati di pasar tradisional, penjual jalanan dan medan selera dan ia merupakan pencuci mulut yang popular semasa perayaan dan upacara tradisional dan juga dinikmati sebagai makanan keselesaan.

Menu ini adalah hidangan serba boleh, ia boleh dimakan kosong atau dengan pelbagai topping seperti kelapa parut, gula aren, bawang merah goreng, dan juga buah-buahan yang dipotong dadu seperti durian, nangka atau daging kelapa. Menu ini juga biasanya dihidangkan dalam mangkuk kecil atau gelas dan dimakan dengan sudu.Anda juga boleh menambah sedikit ais jika mahu dihidangkan sejuk.

Baca Juga resepi enak ini : Maggi Goreng Sambal Penyet

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top